Kender du Troldstenen i Dronninglund?

Troldstenen Dronninglund
Profilbillede

Troldstenen Dronninglund befinder sig i Dronninglund Storskov i Dorf.

Dronninglund Storskov ligger i Vendsyssel nord for Dronninglund og i den sydlige ende af Jyske Ås.

Storskovvejen går gennem skoven, og i skoven på østsiden af vejen ligger en P-plads med skilte til Knøsen og Knaghøj (Knaghøj måler 127 meter, og herfra er der en meget betagende udsigt over den smukke natur omkring Dronninglund Storskov og Jyske Ås), samt Troldstenen, Kærlighedsbøgen og Kapel.

Det teglbeklædte kapel er bygget i slutningen af 1930'erne af én af skovens ejere, Esbern von Folsach. Esbern von Folsach var katolik, og da han overtog Dronninglund Storskov, ønskede han at have et sted, hvor han kunne pleje sin tro. Han lod derfor et lille kapel af rundtømmer opføre, og selv om det ikke længere er så velholdt, så kan det dog stadigvæk ses.

Fra P-pladsen er der en kilometers gåtur til Troldstenen gennem meget kuperet terræn og skov med høje træer. Der er skilte til troldstenen hele vejen og stenen ligger midt på en sydvestvendt skråning.

Dronninglund Storskov er privat skov, der hører under Overgaard Gods.

I private skove må man være fra klokken 6 om morgenen til solnedgang, og kun gå eller cykle på veje og stier, dog undtaget stier, der kun er trampet.

Det siges, at Troldstenen i Dronninglund Storskov røg skråt bagud, da en trold på Knaghøj ville kaste den mod Gammelkirke ved Thorup. Nu ligger den i Storskoven (omkring 70 tons tung).

Stenhuggere har på et tidspunkt forsøgt at få bugt med den, og den mangler et stort stykke og har flere rækker af kilehuller. Af en eller anden grund opgav de at kile den i småstykker.

Stenen består af granitisk gnejs, idet den har granittens mineraler: Feldspat og kvarts. Den er grovkornet, hvor den røde kalifeldspat er trukket aflang. De aflange feldspatkorn bliver op til 5 cm og kan minde om øjne, hvorfor Troldstenen også kan kaldes en øjegnejs.


Kilde: Birgitte Meyer
Flere artikler