Kæmpe UngeKongres i Brønderslev

Foto: Brønderslev Ungeråd .
dato

Fredag d. 24. november 2023 mødes 850 unge mennesker fra hele kommunen til en dag med fokus på unges trivsel og valg til Brønderslev Kommunes ungeråd.

Til UngeKongressen samles 8. og 9. klasses elever fra alle kommunens skoler i Brønderslev Hallerne og her skal de først og fremmest lære om hvordan, man afholder valg og stemmer. 20 unge kandidater stiller i år op til ungerådet og på UngeKongressen skal der stemmes om pladserne i ungerådet.

Kandidaterne har lavet hver deres valgvideo, hvor de fortæller om hvad, de vil kæmpe for, hvis de bliver valgt til ungerådet. De håber på at kunne være med til at bestemme, hvad der skal ske for unge i kommunen.

Alle eleverne til UngeKongressen får udleveret rigtige stemmesedler og så skal de ind i stemmeboksen og sætte deres kryds på deres favoritkandidat. Ved kongressens afslutning afsløres det hvem, der er kommet med i Ungerådet for perioden 2024-2026.

UngeKongressen indledes med en tale fra viceborgmester Peter Stecher og Ungerådets nuværende formand, Lukas Vestergaard, skal også på scenen for at byde de mange unge velkommen.

De unges trivsel er i fokus
Ud over at stemme til ungerådsvalget skal de unge til UngeKongressen deltage i forskellige workshops hele dagen. I år er temaet “unges trivsel” og de forskellige workshops kommer alle til at omhandle dette emne.

Der er blandt andet workshops om unges fællesskaber, om foreningsliv og om ensomhed. De mange workshops bliver udført af en lang række samarbejdspartnere, blandt andre DGI, Ungecentret, Headspace, Ungdomsskolen og Byrådet i Brønderslev Kommune. 

Lukas Vestergaard, der har været formand for ungerådet i to år glæder sig til UngeKongressen:

“Selv var jeg meget skuffet og trist over jeg aldrig selv oplevede en Ungekongres, på grund af Corona. Derfor synes jeg, vi skal give de unge 8-9. klasser en fantastisk, sjov og ikke mindst lærerig dag. Vi i ungerådet, synes der skal meget mere fokus på de unges trivsel og derfor har vi valgt det som emne for UngeKongressen. Workshopsne vil omhandle trivsel, hvor de unge vil kunne komme med input, både til lokalpolitikerne, men også organisationer, som hjælper unge. Selvom eleverne tænker at det er skønt at få en dag fri fra skole, så regner vi med at de alligevel vil gå fra kongressen og have lært noget nyt. UngeKongressen er det sidste, vi i det nuværende ungeråd, kommer til at udrette, da vores valgperiode er slut. Derfor glæder vi os til at lade bolden rulle videre til et nyt ungeråd, som findes på kongressen, hvor de unge skal stemme.”

Dagen afsluttes med et show fra den unge nordjyske komiker Jonathan Christensen. Jonathan har tourettes og hans show handler både om livet med tourettes, tics og ordblindhed og også om hvordan, det er at være ung og føle sig udenfor. De unge kender Jonathan som ham med “pipfugl og gulerødder”.

UngeKongressen afholdes hvert andet år og det nye ungeråd i Brønderslev Kommune vælges dermed til en to-årig periode.

Efter UngeKongressen afholdes et frit valg, hvor unge i kommunen, der ikke går i 8. eller 9. klasse, kan stille op til ungerådet.

Herefter er det nye ungeråd dannet og så trækker de i arbejdstøjet pr. 1. januar 2024.

Kilde: Brønderslev Ungeråd
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.