Dronninglund Slot - fra nonnekloster til konferencecenter

Profilbillede
dato

Med 800 år på bagen er Dronninglund Slot et sandt stykke Danmarkshistorie. Gennem tiden har slottet haft mange forskellige ejere - herunder både kongehuset, adelen og landskendte herremænd. Dronninglund Slot har samtidig haft forskellige virke, og slottet har både været nonnekloster, herregård og konferencecenter. Historien har sat sine spor på det gamle slot – men charmen dén sidder stadig udenpå facaden, og i dag er slottet byens hotel og kursuscenter.

Nonnekloster under Benediktinerne i 1100-tallet

Det vides ikke nøjagtigt, hvornår Dronninglund Slot blev opført. Det skyldes, at Dronninglunds bønder følte sig misbrugte og dårligt behandlet af slottet efter reformationen, hvilket provokerede dem til at fodre svinene med slottets ældste papirer og dokumenter. Bøndernes oprør er en sjov sidebemærkning til historien om Dronninglund Slot, men ikke desto mindre regner man med, at Dronninglund Slot blev opført af nonnerne under Benediktinerne i 1100-tallet. Her faldt de pladask for det naturskønne område, og valgte derfor at bygge et idyllisk kloster, som dengang fik navnet Hundslund Nonnekloster. I løbet af senmiddelalderen oparbejdede Hundslund Kloster en stor mængde gods, som efter sigende skulle have gjort dem til et af Danmarks rigeste nonneklostre.


Efter reformationen - de kongeliges mekka

Ved reformationen i 1536 blev klosteret formelt ophævet, men ingen blev smidt på porten, og nonnerne fik lov til at blive boende helt indtil 1581. I tiden efter reformationen blev klostergodset adminstreret af kongelige lendsmænd. Herefter skete der en masse forskellige ejerskifte: I 1581 kom slottet i privat adeligt eje, i 1690 blev det solgt til Christian 5.s dronning, Charlotte Amalie, som nød at opholde sig på slottet. Det var også hende der omdøbte slottet til Dronninglund Slot. Efter hendes død i 1714 arvede datteren slottet, hvorefter det igen kom i adelige hænder i 1776, hvor William Halling købte slottet.

Blandt de senere ejere var blandt andet Konsul Strøyberg, der havde slottet fra 1916 til 1929. I denne tid blev der blandt andet afholdt et bryllup på slottet, og der findes et brudebillede på Arkiv.dk:  

Dronninglunds hotel og konferencecenter

Charmen er bibeholdt, facaden pudset, men alting er gjort med stor respekt for slottets historiske rammer. I dag har slottet nemlig sit virke som hotel og kursuscenter, der henvender sig til alle, med sans for det eksklusive og komfortable.

Kilde: dronninglundslot.dk